Kaldoun

Naděžda Stejskalová

Kaldoun. Dnes už polévku kaldoun zná málokdo. Moje babička narozená v roce 1872 kaldoun vařila a já ho vařím dodnes. Vaří ho i moje pravnučky. Tenkrát to byla polévka z husy nebo kachny.

Kaldoun
Dnes už polévku   kaldoun   zná málo kdo.
Moje babička narozená v roce 1872,  kaldoun vařila a já ho vařím dodnes. Vaří ho i moje pravnučky.
Tenkrát to byla polévka z husy nebo kachny.
Postup: daly se vařit drůbky z husy, nebo kachny, zelenina, mrkev, petržel, celer a osolit.  Začínalo se vařit ráno v sedm, v deset hodin   měl otec část vařených drůbků  k svačině.. My  jako  děti jsme o to nestály. V jedenáct hodin máti polévku přecedila. Zahustila jí  máslovou  jíškou tak, aby polévka  nebyla  hustá ani  řidká  nu  tak akorát.  Zavařila játrové knedlíčky, které už udělala s jater husy nebo kachny. Nakonec zavařila jakési kornoutky.
 Moje babička si je prý  sama vymyslela. Z nudlového těsta které  bylo trochu silnější než na nudle,  nakrájela  čtverečky vzala  vařečku  s tenkým koncem a  přes  struhátko  stáčela do jakéhosi kornoutku hned je zavařila. Toto množství bylo pro šesti člennou rodinu.
 
N U D L E.
       Koupila    jsem  „domácí babiččiny nudle“, v domnění, že si pochutnám. Jaké bylo mé zklamání.
Čtu složení: pšeničná mouka, 2% sušených vajec, kurkuma, ocet, voda, už se nedivím, jakou to může chuť. Slepicím chutnaly.
 
RECEPT   NA   MOJE  DOMÁCÍ NUDLE.
 Do přesáté hrubé mouky, tolik,  aby  se  dal  udělat důlek a do něho rozklepnout   jedno  vajíčko,  zpracovat  nožem  v těsto, později prodělat rukou. Přebytečnou  mouku  dlaní  postupně  odstraňujeme. Těsto je prodělané když je prstem zmáčkneš,  vrací se do původního stavu.  Nyní dát asi na čtvrt hodiny pod hrnek.  Těsto  rukou  trochu  dokola  roztáhneme a začněme na pomoučněném vále válet. Stále  otáčíme  a sledujeme kde je potřeba  ještě  těsto z  tenčit (otec  říkal  musíš přes těsto přečíst noviny, to bylo  trochu přehnané). Nyní dát na utěrku, a trochu zaschnout,aby se  pruhy neslepovaly  až je nakrájíš a dáš na sebe  (asi  šesticentimetrové),  Nyní začneš krájet tenké nudličky, pozor na prsty, aby tam nebyl kus nehtu.                                                                               
                                                                                                       
                                                                                 N. Stejskalová- Malá