Babiččin pomerančový džus

Táňa Barnatová

Tetino vyprávění o jejích vzpomínkách na babiččin pomerančový džus.

Jednou mi moje teta vyprávěla, na co se vždycky nejvíc těšila o Vánocích. Byl to pomerančový džus, tak jsem ji poprosila aby mi o něm více pověděla...
"Dříve se ovoce a zelenina prodávala v takových plechových budkách, něco jak plechová garáž, akorát z boku bylo široké okno, kde se prodávalo. Jedná taková budka stála tak, že jsme na ni viděli z okna. Většinou babička uviděla, že tam stojí fronta, tak nám dala peníze a poslala nás si do ní stoupnout, že určitě prodávají nějaké jižní ovoce. Tak jsme šli a teprve ve frontě jsme se dozvěděli co přivezli, jestli banány, mandarinky, grepy nebo pomeranče. Koupili jsme, kolik byl příděl, takže někdy jsme šli ve dvou, ať toho máme víc. Když to byly zrovna pomeranče, tak nám z nich babička udělala džus, který jsme ji vždycky pomáhali vařit, recept je takový:"

3 pomeranče
1 citron
250g cukru

Ovoce oloupeme a rozkrájíme na kousky a zalijeme půl litrem převařené vody, necháme odstát 24h. Rozmícháme cukr v 2l vody a následně nalijeme k odstátému ovoci. Rozmixujeme a můžeme podávat!

"Džus jsme vždy měli ve velkém hnědém hrnci, ze kterého jsme si to nabírali naběračkou do hrnků. Pamatuju si že mi vždy moc chutnal a přála jsem si ho třeba i k narozeninám."