Kvalita stravy a stravování od 1936 do 2017
František Polášek
27.7.2017
Popisuji jak se mně jevila kvalita potravin a stravování od narození do 2017
V předválečném období bylo vše v pohodě. Za války, vzhledem k tomu, že se v první řadě zásobovala německá fronta a vojsko byl přídělový systém potravin na lístky. Všichni civilisté dostávali příděly na hranici udržovací dávky a těžce pracující atd. měli ještě přídavky.
Na smrt hlady to nebylo, ale docházelo k rozvinutí tuberkulozy a podobných nemocí nedostatečným přísunem jídla.
Po válce ještě několik let trval lístkový systém s paralelní možností nákupu potravin bez lístů. Později byl přídělový lístkový systém zrušený. Pak pozvolna stoupala dostupnost potravin a jejich kvalita. To se týká také nejrůznějších druhů stravování. Bylo dbáno na dostupnost hlavně obědů a to pro pracovníky kdekoliv i na polích atd.
Na potraviny a stravování byly celostátní normy, takže kvalita potravin byla skoro všude stejná. Dovážely se k nám i potraviny z SSSR, hlavně rybí konzervy atd. Vepřové konzervy z Číny nemají do dnešního dne konkurenci.
Po Sametu byly zrušeny normy na potraviny, což se odrazilo v jejich klesající kvalitě. Až to dospělo do dnešnho stavu kdy občané ze západu a my v ČR máme prý odlišné chuťové buňky a proto jsou ve stejných obalech a s nižší váhou prodávané konzervy odlišného osahu a chuti a to ještě za vyšší cenu než na západě.atp.
Dnešní ovoce je nekvalitní, podtržené a nedozrálé. Na stole mám 3 jablka z obchodu. Do dnešního dne vypadají stále stejná, ale jsou asi napuštěná formalinem. Chuťově něco mezi jedem na myši a krmnou řepou. Moje chuťové buňky nejsou zdegenerované, takže si u nás na ničem nepochutnám.
Kapitola sama o sobě jsou tvarůžky. Dříve na jazyku rozplývající se chuťovka a dnes nepoživatelná polotvrdá hmota bez chuti.